Fren Balatası Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Zaman Değiştirilir? Frenlerinizin düzgün çalışır durumda olduğundan emin olmak ve balata ve pabuç gibi aşınmış parçaları zamanı geldiğinde değiştirmek, yalnızca uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlamaz. Ayrıca potansiyel olarak aracınızı ve hatta bir kazada hayatınızı kurtarabilir. Fakat fren balatalarınızın veya pabuçlarınızın ne zaman değiştirileceğini nasıl bileceksiniz? Onlar ne için değişmelidir? Aracınızdaki fren balatalarını veya pabuçlarını nasıl, ne ve neden değiştirmeniz gerektiğine daha yakından bakalım.
Fren Balataları Ne Zaman Değiştirilmeli
Ortalama olarak, fren balataları her 25.000 ila 65.000 mil arasında bir değiştirilmelidir, rotorlar ise tipik olarak 30.000 ila 70.000 mil arasında herhangi bir yerde değiştirilmelidir. Ancak, tam sayı sürüş koşullarına ve tarzlara bağlı olarak değişebilir. İyi haber şu ki, fren balatalarınız kullanım ömrünün sonuna yaklaşırken, teşhis ve onarımları kolaylaştıran küçük belirtilerle karşılaşacaksınız. Fren balatalarınızı değiştirme zamanının gelip gelmediğinden emin değil misiniz? İşte bu yazımızı mutlaka okumalısınız.
Otomobil üreticileri, binek araçlara iki tür fren kurar: disk frenler ve kampanalı frenler. Her ikisi de aracınızı yavaşlatmak için sürtünme kullanır, ancak farklılıklar da vardır.
Disk frenler, sürücü frene bastığında rotora veya “diske” bastırılan organik, metalik veya seramik maddelerden yapılmış özel olarak tasarlanmış sürtünme malzemesi parçalarından “pedler” kullanır. Ortaya çıkan sürtünme aracı yavaşlatır. Disk frenler, tüm modern binek araçların ön akslarında ve birçoğunun da arka akslarında bulunur.
Kampanalı frenler de disk fren balataları gibi sürtünme malzemesi kullanır, ancak frene bastığınızda kampananın içine bastırılan yarım ay şeklindeki “pabuçlara” yapıştırılır. Tambura karşı sürtünmeleri aracı yavaşlatır. Kampanalı frenler önceden dört tekerlek konumunun tümünde yaygındı, ancak modern otomobillerde ve hafif kamyonlarda yalnızca arka aksa takılırlar.
Pedler veya ayakkabılar, her ikisi de kullanımla yıpranır, bu nedenle düzenli olarak kontrol ettirerek durumlarını izlemek önemlidir. Değiştirilmeden önce aşınmasına izin verilirse, fren sisteminin diğer bileşenleri, özellikle fren diskleri veya kampanaları hasar görebilir. Genellikle maliyetli onarımlara ek olarak, aşınmış fren balataları veya pabuçları ile sürüş, güvenli olmayan sürüş koşullarına neden olabilir.
Aracınızın frenlerini her çalıştırdığınızda, balatalarda ve/veya pabuçlarda az miktarda sürtünme malzemesi aşınır. Zamanla, sürtünme malzemesi incelir. Pedler veya pabuçlar değiştirilmezse, sürtünme malzemesi tamamen aşınacak ve malzemeyi tutan çelik parçalar açığa çıkacaktır. Bu çelik parçalar disk veya kampanalarla temas ettiğinde aşırı uzun frenleme mesafeleri ve disk ve kampanalarda hasar meydana gelir. Fren balatalarını veya pabuçlarını ne zaman değiştireceğinizi öğrenmek için şu işaretleri arayın:
Bir aracın fren balatalarında aşınma göstergeleri varsa, sürücü frenler devreye girdiğinde bir gıcırtı, gıcırtı veya sızlama sesi fark edebilir. Bu ses, sadece bu amaç için fren balatası destek plakasındaki küçük bir metal bağlantıdan kaynaklanır. Aşınma göstergeleri, tırnakları bir kara tahta üzerinde sürüklemekle aynı prensipte çalışır. Fren yaparken düzenli olarak duyduğunuzda, aracınızı muayene için bir fren uzmanına götürmenin zamanı gelmiştir. Tüm fren balatalarının bu özelliğe sahip olmadığını unutmayın, bu nedenle frenlerinizin durumunu değerlendirmek için yalnızca sese güvenmeyin.
Frenler, yağmur fırtınası sonrası gibi ıslak, nemli koşullara maruz kaldığında, frenleme sırasında balatalar çok benzer bir gıcırtı sesi sergileyebilir. Frenlerinizi ilk birkaç kez kullandıktan sonra bir ses kaybolursa, bu, fren balatalarında veya pabuçlarında biraz nem olduğunun iyi bir göstergesidir ve değiştirilmesi gerektiğinin bir işareti değildir.
Disk frenlerde, değiştirme zamanının gelip gelmediğini anlamak için fren balatalarınızı görsel olarak da inceleyebilirsiniz, ancak bunu yapmak için tekerlekleri çıkarmanız gerekebilir. Fren balatalarını tutan fren tertibatına veya “kaliper”e yukarıdan baktığınızda, fren balatalarınızın fren rotorunuza sıkıştırıldığını görmelisiniz. Balata veya pabuçtaki sürtünme malzemesi ¼ inçten (yaklaşık yedi milimetre) daha azsa, özellikle son muayenenizden bu yana uzun zaman geçmişse, frenlerinizi kontrol ettirmeyi düşünün.
Metal taşlama veya gürleyen bir hırıltı gibi derin, düşük bir ses duyarsanız, bu yalnızca fren balatalarınızın aşındığının değil, aynı zamanda fren balatalarınızın veya ayakkabınızın destek plakalarının disklerle temas ettiğinin veya davul. Bu metalin metale temas etmesi çok hızlı bir şekilde fren sisteminizde daha fazla hasara neden olabileceğinden, bu tür bir ses duyarsanız aracınızı mümkün olan en kısa sürede bir servise götürün.
Bazı araçların ön panelinde, fren balatalarının ne zaman değiştirileceğini bildiren bir gösterge ışığı bulunur. Aracınızın alçak yastık uyarı sistemiyle donatılıp donatılmadığını görmek için kullanıcı el kitabınıza bakın. Işık yanarsa, tamircinize fren balatalarının yanı sıra uyarı sensörlerini de değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.
Fren Balatalarının Ömrü Ne Kadardır?
Fren balatalarının ve pabuçlarının ne kadar dayanabileceğinin gerçek cevabı, araçtan araca ve sürücüden sürücüye değişecektir. Örneğin, en sık kentsel alanlarda veya yoğun banliyö trafiğinde araç kullanma eğilimindeyseniz, kırsal alanlarda veya otoyollarda araç kullanan birinden çok daha sık frene basacaksınız. Bazı insanlar ayrıca “frene binme” eğilimindedir, yani diğer sürücülerden daha alışkanlıkla frene basar ve basarlar, bu da fren balatalarının daha çabuk aşınmasına neden olur. Fren balataları ve pabuçları genellikle şehir içi kullanımda 30.000-35.000 mil arasında iyi olduğu düşünülmektedir. Hafif trafikte otoyolda sürüş gibi daha az zorlu durumlarda, frenler 80.000 mil veya daha fazla sürebilir.
Biraz dikkat ve öngörü ile, aracınızdaki fren balatalarını veya pabuçlarını ne zaman değiştireceğinizi bilmek kolay olabilir.
Bir önceki yazımız olan Motor Yağ Katkısı Koruyucusu Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.