Rulman nedir? türleri nelerdir? Rulmanların araçlarda kullanımı nedir?
Rulman, yuvarlanma elemanlarını (bilyalar veya makaralar gibi) yuva adı verilen iki yatak halkası arasına yerleştirerek bir yük taşıyan bir yataktır.
Rulmanların görünürdeki standardizasyonunun arkasında karmaşık bir teknoloji gizlidir. Hayati ama gizli bir bileşen olan rulmanlar, kullanıldıkları makinelerin verimliliğine yardımcı olur ve performansları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Bilyalı rulmanlar, radyal temaslı, açısal temaslı, 3 veya 4 nokta temaslı, tek veya çift sıralı, seramik bilyeli. Makaralı rulmanlar silindirik, konik, bir veya daha fazla sıra makaralı, çapraz makaralı… Her rulman türü, belirli bir uygulamada ve belirli taleplerde en uygun şekilde hareket eder. Bu nedenle rulman üretiminde her parametre önemlidir. Çeliğin bileşimindeki veya yağlayıcının formülündeki en ufak bir değişiklik, temas yüzeylerinin şeklindeki birkaç mikrometrelik bir fark, bir yatağın davranışını ve çalışma ömrünü değiştirmek için yeterlidir.
Ardından, kullanılan malzemeler veya ek fonksiyonların entegrasyonu nedeniyle sürekli gelişen ürünler olan “akıllı rulmanlar” vardır.
Bir çok rulman fabrika departmanı her gün yarının rulmanları üzerinde çalışıyor: daha hafif, daha kompakt, daha kirliliğe karşı daha dayanıklı, daha hassas – rulman mühendisleri özel çelikler, farklı ısıl işlemler (kasa) kullanarak ürünlerin sınırlarını zorlamaktan asla vazgeçmezler. – sertleştirme, maça sertleştirme, lokal indüksiyonla sertleştirme) veya yüzey işlemleri, özel yağlama, standart veya özel sızdırmazlık veya işlevlerin dahil edilmesi (ayarlama, sabitleme, aktarma, enstrümantasyon, montaj) veya tolerans marjları olacak şekilde şekil veya hassasiyetin iyileştirilmesi mutlak minimuma indirgenir.
Adına verilen yüzlerce patent, aletli yatak ve katı yağlayıcı yatak gibi yenilikçi teknolojilerle rulman, yatağın gerçekten değerli bir nesne olduğunu kanıtladı ve en büyük otomobil üreticileri, büyük endüstriler ve en iddialı havacılık ve havacılık ile yapılan ortaklıklarla taçlandırıldı.
Bir önceki yazımız olan Otobüs Şoförü Nasıl Olunur? Otobüs Şoförü Ne İş Yapar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.