Yağ Soğutucu Nedir? Ne İşe Yarar? Arızası Nelerdir?

yag-sogutucu-nedir-ne-ise-yarar-arizasi-nelerdir

Günümüzde düşük silindir hacmi ile yüksek beygir üreten motorların artması, neredeyse tüm araçlarda turbo bulunması motor yağının önemini artırmış durumda. Yüksek yük altında çalışan ve çok ısınan bu motorların yağlamasının daha verimli olması için yağ soğutucu adlı parça kullanılmaktadır.

Yağ Soğutucu Ne İşe Yarar?

Özellikle turbo beslemeli motorların tamamında bulunan yağ soğutucu, motorda dolaşan yağın soğutma suyu yardımıyla ideal sıcaklıkta kalmasını sağlayan genellikle küçük bir alüminyum radyatörden oluşan parçadır oto parçaları sınıfına da girmektedir. Motor ve yardımcı parçalarının ideal yağ sıcaklıklarında çalışarak daha uzun süre sağlam kalmasını ve motor yağının uzun süre kullanılmasını sağlar. Yağ soğutucular genellikle motorun ön kısmında alta doğru konumlandırılır.

Yağ Soğutucu Bozulursa Ne Olur?

Sanayi jargonunda “yağ soğutucu patlaması” şeklinde söylenen bu arıza durumunda ilk karşılaşacağınız şey yedek su deposunun “tahin” kıvamına gelmesi olacaktır. Soğutma radyatöründeki yağ ile soğutma suyunun birbirine karışması sonucu. iki sıvının da formu bozulur. Yağ karışan suyun akışkanlığı düştüğünden ve kaynama noktası azalacağından genellikle aracınız hararet yapar.

Böyle durumda ilk akla gelen silindir kapak contası yanması olmakta ancak aracınızın çalışmasında düzensizlik yoksa ve yoğun beyaz duman çıkışı yoksa yağ soğutucu arızası olma ihtimali yüksektir.

Yağ Soğutucusu Neden Bozulur?

Motor yağı çalışma sırasında 120-150 derece gibi sıcaklıklarda olur ve sürekli yağ pompası tarafından devirdaim edilerek soğutulur. Her ne kadar aliminyum yüksek sıcaklıklara çok dayanıklı bir malzeme olsa da kullanım süresinde kılcal çatlaklar vs. oluşarak suya yağ karışmasına sebep olabilir. Genel olarak yağ soğutucu arızası;

Aracın kilometresinin yükselmesi, parçanın eskimesi
Uygun vizikozitede motor yağı kullanılmaması veya motor yağının çok uzun süre değiştirilmemesi
Antifiriz kullanılmaması sonucu parçadaki su kanallarının korozyona uğraması, delinmesi
Yağ filtresinin zamanında değiştirilmemesi veya yan sanayi parça kullanılması sonucu zararlı partiküllerin yağ soğutucusuna zarar vermesi gibi sebeplerden ortaya çıkabilir.

Yağ Soğutucusu Arıza Belirtileri

Aracınızda bu parça bozulduğunda motor yağı çok kalınlaşacağı ve yağ pompasının basıncı düşeceği için muhtemelen yağ lambası yanacaktır. Motorun çalışması normale göre daha sarsıntılı ve gürültülü olacak, hararet göstergesi çok hızlı yükselecektir. Soğutma suyu kabında sarımsı yoğun kıvamda bir su birikmesi gözlenebilir.

Yağ Soğutucusu Patlaması Tamiri

Araçta bu arıza görüldüğünde çok fazla kullanılmadan mutlaka servise başvurulmalıdır. Serviste motorun yağ soğutucusu, radyatör, su deposu ve su hortumları sökülerek ilaçla temizlenir ve su hattı komple yıkanır. Sonrasında yeni yağ soğutucu takılır ve yeni motor yağı ve filtresi eklenerek araç test edilir. Arızanın giderildiğine emin olunduktan sonra antifiriz eklenerek işlem tamamlanır.

Yağ Soğutucu Değişimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracınızda yedek su deposuna yağ olduğunuzu gördüğünüzde vakit kaybetmeden servise gitmeniz gerekir. Yağ soğutucu değişimi sırasında;

Değiştirilecek parçanın mutlaka orijinal olması gerekir. Yan sanayi yağ soğutucuları kısa sürede arızanın tekrarlamasına sebep olabilir.
Radyatörün, yedek su deposunun iyice temizlenmesi ve motor içerisindeki su kanallarında yağ kalıntılarının ortadan kalktığından emin olunmalıdır.
İşlem sonrasında mutlaka antifiriz kullanılmalı ve yağ ve yağ filtresi değiştirilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Yakıt Deposunun Görevleri ve Yapısal Özellikleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Daha Fazla Arama Yapın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oto Parçaları | Orijinal Otomobil Kamyon Tır Otobüs
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.